SPOMENICI – Zagreb
Created by slicerhr on 5.9.2011. 4:40:44

spomeniciZagreb je, kao europska metropola i grad star gotovo tisuću godina, pun spomenika koje su izradili najbolji hrvatski umjetnici kako bi uljepšali grad, ali i kako bi odali svoju počast najvećim velikanima.


Kao jedan od simbola Kaptola je i Marijin stup s fontanom i anđelima. Smješten je ispred katedrale, te stvara prepoznatljiv urbanistički naglasak Kaptola.

Spomenik napravljen u čast poznatoga biskupa Josipa Juraja Strossmayera, poznatog političara i dobročinitelja nalazi se u na Strossmayerovom trgu u Gornjem gradu. Kip je napravio svjetski poznati kipar Ivan Meštrović. U blizini je i kip pjesnika Petra Preradovića.

Za nekoliko minuta može se doći do jednoga od najljepših vidikovca Zagreba, Strossmayerovog šetališta. Tamo se nalazi kip Antuna Gustava Matoša. Prvi spomenik s otklonom od tradicijskih tijekova.

 marijin_stup j_j_strossmayer petar_preradovic marko_marulic antun_gustav_matos ban_josip_jelacic sunce 

Trg bana Josipa Jelačića krasi spomenik ovog poznatog pukovnika i političara. To je bila prva velika javna skulptura u Zagrebu.

U Bogovićevoj ulici može se kupiti sladoled i diviti Bogovićevom Suncu. Samo koji korak dalje su kipovi poznatih umjetnika Petra Preradovića i Tina Ujevića, poznatog boema i pjesnika.

Na Trgu maršala Tita mogu se vidjeti brojni spomenici, od kipa Sveti Juraj u borbi sa zmajem pa sve do Meštrovićevog Zdenca života u koji Zagrepčani obavezno ubacuju kovanice kako bi im se želje ostvarile.

Spomenika kralja Tomislava ponosno stoji ispred Glavnog kolodvora. Blizu je i Umjetnički paviljon s nadaleko poznati kipom Mislioci.

 tin_ujevic sv_juraj august_senoa zdenac_zivota kralj_tomislav mislioci nikola_tesla 

rating
  Comments