KUNJKE – Barotul
Created by slicerhr on 9.6.2011. 2:48:57

kunjkeKunjke spadaju među rasprostranjenije jadranske školjke i dobro su poznate žiteljima naše obale i otoka. Narodni nazivi još su joj kunka, mušul, mušula, papak, pizdica, školjak, školjka. Kunjka ima oblik klasične školjke, ali nepravilan, poput četverokuta kojem se vrh izdiže u obliku sitnoga stošca, više po strani. Kunjka podsjeća na nepravilnu primitivnu barku, pa otuda i njeno ime u mnogim jezicima - Noina arka.


Ljušture su joj debele, izbrazdane i nesimetrične. Po ljušturama ima sitna radijalna rebra. Boja ljušture je mrko sivo-smeđa ili nečisto sivo-crvenkasta, sa svjetlijim cik-cak prugama. Mjerena po najdužoj osnovici kunjka maksimalno naraste do 10 cm i 6 dag težine. Prosječni primjerci imaju oko 2 dag i oko 6 cm.

Najčešće živi na tvrdim podlogama, ali je ima i na šljunkovito-ljušturastom dnu, pod uvjetom da na takvu dnu ima kamenja. Uvijek je pričvršćena za tvrdu podlogu. Nalazi se na kunjke_na_gradeledubini između jednog i 10 m. Kunjku treba tražiti na pozicijama koje su zaštićene od jačega udaranja mora, ali gdje je istodobno njegovo strujanje jače.

Vađenje kunjki na takvim pozicijama ne predstavlja značajniji problem. Može ih se vaditi i rukama, ali je znatno efikasnija posebna kuka zvana kunjkar. Vađenje kunjki moguće je u tijekom čitave godine, ali se to najviše radi u ljetnim mjesecima.

Meso joj je vrlo ukusno iako je po nekim kriterijima prilično žilavo. Jede se kuhano i prijesno, a najčešće se priprema pečenjem na gradelama.

 lov_na_kunjke kunjke1 kunjke2 kunjke3 kunjke4


rating
  Comments